Centrale registratie zorg voor personen met een handicap

Het aantal personen met een handicap dat met een actieve zorgvraag staat ingeschreven in de Centrale Registratie van Zorgvragen (CRZ) voor de toekenning van een bijzondere zorgvorm.

Centrale registratie zorg voor personen met een handicap: Tabel
Centrale registratie zorg voor personen met een handicap: Grafiek
Toelichting

De indicator over de centrale registratie zorg voor personen met een handicap informeert over de afstemming van de zorgvoorzieningen op de maatschappelijke noden. Een leefbare en duurzame stad biedt zorg op maat van de zorgbehoevende.

Antwerpen telt 1.705 personen met een handicap én met een acute zorgvraag. Gent heeft het tweede hoogste aantal en Brugge het derde hoogste. Turnhout telt het laagste aantal personen met een actieve zorgvraag. Afgezet ten opzichte van het aantal inwoners heeft Roeselare het hoogste aantal personen met een zorgvraag en Aalst het laagste. De 13 steden hebben naar verhouding heel wat meer personen met een handicap met een zorgvraag dan de andere gemeenten in het Vlaamse Gewest.

In alle centrumsteden is het aantal personen met een zorgvraag sinds 2006 toegenomen. In Roeselare is hun aantal verdriedubbeld, gevolgd door Gent en Sint-Niklaas (x 2,5). Turnhout en Leuven kennen de kleinste toename (x 1,75). Toch is de toename in de 13 steden lager dan de gemiddelde toename in het Vlaamse Gewest.

Men kan deze indicator lezen samen met een andere indicator, namelijk ‘Betaalbaarheid van zorg en opvang’.